Volledig scherm
© Thinkstock

Twijfels bij scholen over extra jaar voor vmbo

EINDHOVEN - In Zuidoost-Brabant gaan naar schatting ruim 20.000 kinderen naar het vmbo. Ze moeten veelal aan het einde van het derde jaar een (definitieve) keuze maken voor de rest van hun leven. 'Vroege leerlingen' geboren in juli en augustus zijn dan pas 14 jaar.

Het pleidooi voor een vijfjarig vmbo valt bij de ouders van scholieren in goede aarde, zo blijkt uit een peiling van het Eindhovense onderzoeksbureau Markteffect. Volgens een representatieve steekproef onder 1000 mensen is 57 procent van de ouders voorstander van een vijfjarig vmbo. Van alle Nederlanders steunt, volgens de enquête, een nipte meerderheid, 51 procent, het voorstel van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen.

Eugène Bernard, voorzitter van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (50 middelbare scholen in Brabant), vindt het extra jaar niet passend, aangezien pas dit schooljaar al een forse wijziging plaatsvindt. "Mede voor een goed keuzeproces zijn de opleidingen hervormd. De leerlingen kunnen zich op verschillende beroepsprofielen oriënteren. De verwachting is dat daarmee de keuze op solide gronden gemaakt kan worden." Volgens oud-rector Frans Bakermans van het Sint Joris College in Eindhoven is de verlenging niet echt nodig. "Pakweg negentig procent van de kinderen weet goed wat ze wil gaan doen", zegt hij.

Lees woensdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.