Volledig scherm

Uitslag enquête: Brabanders zijn blij met de buren

EINDHOVEN/HELMOND - Vriendelijk gedag zeggen, bij elkaar op de koffie of zelfs met elkaar op vakantie: Nederlanders zijn zeer tevreden over hun buren. 85 procent vindt het contact met de buren prima, blijkt uit de resultaten van het Buurtonderzoek van het ED.

Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek. De resultaten staan zaterdag in een speciale buurtbijlage bij deze krant en op de website. Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders met alle liefde de buren helpen: 82 procent van de respondenten neemt een pakje aan voor de buren, driekwart van de buren helpt elkaar als dat nodig is. Een derde van de respondenten doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen.

Leukste straat
De meeste inwoners van Zuidoost-Brabant vinden dat ze in de leukste straat van hun buurt wonen. En die buurt is ook de leukste van de gemeente. Het dorp of de stad kan altijd nog op een ruime voldoende rekenen: 7,1. De gemeente Valkenswaard wordt met een 7,3 als hoogste gewaardeerd, Nuenen staat op de laagste plek maar nog wel met een dikke voldoende: 6,8.

Hondenpoep
Uit een rijtje ergernissen in de straat werd hondenpoep het meest aangevinkt. Zuidoost-Brabant stoort zich daarentegen wel minder aan hangjongeren (6 procent) dan de rest van Nederland (9 procent). In Deurne springt groenonderhoud er als ergernis bovenuit. Bijna de helft van de respondenten ergert zich daar aan de kwaliteit van de begroeiing.

Een half procent van de respondenten uit Zuidoost-Brabant heeft geen idee wie er om hem of haar heen woont. Wie in een ons-kent-ons-buurt wil wonen, moet naar Deurne verhuizen. Daar zegt ruim 57 procent de meeste mensen in de omgeving te kennen. In Eindhoven is dat het laagst in deze regio: 24 procent.

Beleefde groet
Een simpele begroeting op straat is voor ruim 85 procent voldoende. Bijna een derde van de respondenten uit Zuidoost-Brabant heeft ook niet meer contact met de buren dan een beleefde groet op straat. Bijna 95% voelt zich veilig in zijn buurt. In Eindhoven en Helmond is dat gevoel lager dan in de regiodorpen: respectievelijk 87 en 89 procent.

Over de directe woonomgeving zijn Nederlanders behoorlijk positief: 92 procent van de deelnemers voelt zich veilig in de buurt. Het is een rustige buurt, vindt bijna tweederde van de mensen en meer dan de helft prijst het goede contact tussen buurtgenoten.

,,De cijfers voor veiligheid zijn opvallend hoog en ook de waardering van het contact met de buren is hoger dan ik had verwacht'', reageert Maarten van Ham, hoogleraar Stedelijke Vernieuwing bij de TU Delft. ,,Ik kan niet anders concluderen dan dat het eigenlijk ongelofelijk goed gaat.''

Bekijk de resultaten van het buurtonderzoek is uw wijk via: ed.nl/buurtonderzoek

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement