Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

'Uitspraak in staatsteun-kwestie pakt voor PSV goed uit'

EINDHOVEN - De uitspraak van de Europese Commissie in de staatssteun-kwestie rondom vijf Nederlandse voetbalclubs pakt voor hen positief uit. Dat stelt de Financial Times. Willem II, FC Den Bosch, MVV, NEC en PSV sloten in het verleden deals met overheden en die liggen al enkele jaren onder het vergrootglas van de Commissie. 

Maandag zou een uitspraak volgen. PSV heeft enkele miljoenen gereserveerd voor een eventuele tegenvaller als gevolg van een overeenkomst met de gemeente Eindhoven in 2011. De kwestie sleept al jaren voort en eerder al werd duidelijk dat de EU de beslissing hierover ineens (dus voor alle vijf betrokken clubs tegelijk) naar buiten wil brengen.

Vergoeding
In 2011 verkocht PSV de grond onder het Philips Stadion en De Herdgang voor ruim 48 miljoen euro aan de gemeente Eindhoven. Toenmalig algemeen directeur Tiny Sanders van PSV kreeg daarvoor uiteindelijk de handen op elkaar. De club kreeg het eigen complex in erfpacht terug en betaalt daarvoor jaarlijks een vergoeding, een zogeheten canon. Deze constructie werd extern bejubeld, maar ook bekritiseerd. Zo zou de grondwaarde te hoog zijn getaxeerd omdat er geen woonbestemming op zat. PSV had en heeft vertrouwen in een goede afloop, maar nog geen uitspraak binnen. Bij de club springt daarom nog niemand een gat in de lucht.

Ook Willem II-directeur Berry van Gool houdt zich op de vlakte. "Wij hebben geen uitspraak binnen, maar ook wij hebben vertrouwen in een voor ons gunstige uitspraak."

Volledig scherm
Algemeen directeur Tiny Sanders van PSV. foto Ton van de Meulenhof