Volledig scherm
© Thinkstock

Unanieme raad Eindhoven legaliseert valkerij Bokt

EINDHOVEN – Gemeenteraad, college, omwonenden en ondernemer, allemaal leggen ze zich neer bij de aangescherpte vergunning voor valkerij Falconcrest op Bokt in Eindhoven. Dat bleek dinsdagavond in de raadsvergadering.

PvdA, VVD en Christenunie kwamen daar met enkele verdere voorwaarden voor de legalisering van de roofvogelhouderij van de familie Lenders. Naast twee rustdagen in de week en beperkte openstelling, toverden de partijen ook twee andere zaken uit de hoge hoed. Zo zou het college Lenders tegemoet moeten komen bij de verkoop of verhuur van de boerderij. En de omwonenden moeten eindelijk de zij-ingang voor Falconcrest krijgen aan de Eindhovenseweg, zodat de auto's en bussen niet door het smalle weggetje Bokt hoeven. Een 'breekpunt' zo noemden ze dat na de vergadering.

'Zuinig'
Wethouder Wilbert Seuren toonde zich wat 'zuinig' in zijn omarming van het compromis. Hij waarschuwde dat het mogelijk lastig zou zijn sommige zaken te regelen, zoals de financiering van de oplossing en de verkeersveiligheid op de Eindhovenseweg. Maar hij gaat ermee aan de slag, zo zei hij. Dat was voldoende voor de raad. Die stemde unaniem in met de legalisering.

Seuren beloofde ook dat hij zijn best zal doen om het dierenwelzijn op Falconcrest te waarborgen. Dat was een wens van SP en GroenLinks. Die wilden eigenlijk dat de Vogelbescherming betrokken zou worden bij de controles. Dat wilde Seuren niet toezeggen, wel dat hij met Falconcrest in de slag gaat over het onderwerp.