Volledig scherm

Unesco-label voor lectoraat Fontys Eindhoven

EINDHOVEN - Het lectoraat open leermiddelen van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven is uitgeroepen tot leerstoel van Unesco, VN-organisatie voor onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie.

Daarmee is het Eindhovens onderwijsinstituut de eerste hbo-instelling in ons land die een Unesco-leerstoel voor dit onderwerp krijgt, aldus Fontys.

Stimuleren van gebruik open leermiddelen
Robert Schuwer doet als lector onderzoek naar het stimuleren van het gebruik van open leermiddelen - beschikbaar via internet - door docenten in Nederland.

"Deze beweging is wereldwijd al vijftien jaar gaande", zegt Schuwer. Vrij beschikbaar materiaal is volgens hem met name van belang voor ontwikkelingslanden. Daar is vaak minder geld voor goede lesmethodes, boeken en andere leermiddelen. "Het is efficiënt", zegt Schuwer.

"De docenten in die landen hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ons kan het feedback en een verdere uitbreiding van de lesstof opleveren."

Subsidie
De erkenning van zijn lectoraat door Unesco levert Schuwer en Fontys geen cent op. "Misschien legt het meer gewicht in de schaal bij aanvraag van subsidie", zegt de Eindhovense lector.

De aanvraag van Fontys is gesteund door lectoraten in onder meer Canada, Brazilië en Slovenië, die reeds eerder tot Unesco-leerstoel op dit gebied zijn uitgeroepen.