Volledig scherm
Free Running en BMXen in de halfpipe op de Piazza in Eindhoven

Urban culture verovert Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Urban culture. Of in goed Nederlands: cultuur van de straat. Graffiti, skateboarden, fietsacrobatiek op de ramp, freerunning, breakdance. Begonnen als underground, wordt het steeds meer een gewaardeerd onderdeel van de samenleving. Zelfs wethouder Mary-Ann Schreurs is enthousiast, vertelt Dave van den Berg. Zijn Emoves festival beleefde van vrijdag tot en met zondag de vijfde editie.

Op verschillende locaties. Nu nog wel. Van den Berg vertrouwt erop dat het zich voldoende bewezen heeft om volgend jaar alles aaneen te rijgen tussen het universiteitsterrein, de IJzeren Man en de Karpendonkse Plas.

Step in the Arena
Zaterdag is het in de Berenkuil het zevende jaar voor Step in the Arena, ook een kindje van Van den Berg. Hij heeft het naadloos ingepast in Emoves. 

Halfpipes
Een kleine twee kilometer naar het westen is het 18 septemberplein omgebouwd tot een piste voor waaghalzen, lijkt het. tussen de Demer en de Piazza staan twee halfpipes achter elkaar. Jongens en volwassen mannen steken elkaar de loef af met acrobatiek die in het circus niet zou misstaan. Eenmaal los van de bijna verticale vloer draaien ze het stuur rond, de fiets of zichzelf, voordat ze weer neerkomen en met een vaartje aan de andere kant weer omhooggaan om daar een salto mortale te laten zien.

Breakdance
's Avonds is het WK breakdance in De Effenaar. 

Volledig scherm
Free Running en BMXen in de halfpipe op de Piazza in Eindhoven
Volledig scherm
Free Running en BMXen in de halfpipe op de Piazza in Eindhoven
Volledig scherm
Een van de graffitikunstenaars die in de Berenkuil aan het werk zijn tijdens Step in the Arena. FOTO Kees Martens/fotomeulenhof
Emoves. Free running en stunts met de BMX trokken zaterdag veel bekijks bij de Piazza in Eindhoven.