Volledig scherm
Het hoofdkantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven.

Vakbonden vrezen ontslagen NXP als overname door Qualcomm doorgaat

EINDHOVEN - Vakbonden vrezen dat als een overname van chipfabrikant NXP door Qualcomm doorgaat, dit opnieuw banen zal kosten. Dit nadat reorganisaties en de overname van Freescale al voor de afvloeiing van veel mensen heeft gezorgd.

Bovendien zien ze de positie van Eindhoven als vestigingsplaats van het hoofdkantoor onder druk komen. Vorige week werd bekend dat het Amerikaanse Qualcomm mogelijk 30 miljard dollar wil betalen voor NXP.

Volgens bestuurder Jorg Sauer van vakbond VHP2 werken er een paar honderd mensen met een hoofdkantoorfunctie in Eindhoven. "Het is natuurlijk nog prematuur, maar Qualcomm zal die functies in zijn hoofdkantoor in San Diego onder willen brengen. Hier zal wel een soort satelliet overblijven, maar hoeveel mensen hierdoor hun werk kunnen houden weet ik niet. Na de overname van Freescale door NXP vorig jaar bleef Eindhoven hoofdkantoor. Maar sindsdien worden er toch ook business units aangestuurd vanuit de VS."

Voor de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen in Eindhoven heeft Sauer minder vrees, omdat hij daar weinig overlap ziet met die van Qualcomm.