Volledig scherm
© De Stentor/Cees Baars

Vangkooi nieuw wapen in strijd tegen wilde zwijnen in Leende

LEENDE - Een nieuw wapen in de jarenlange strijd tegen oprukkende zwijnen: de vangkooi. Er werden al proeven mee gedaan maar nu is het gebruik ervan ook echt toegestaan.

Jagers hebben van de provincie vergunningen gekregen om in Zuidoost-Brabant 15 vangkooien te plaatsen. Wilde zwijnen die in zo'n kooi terechtkomen, worden vervolgens afgeschoten door de jagers. Tot woede van dierenorganisaties. Het besluit om toestemming te geven voor het plaatsen van de vangkooien is tegen het zere been van de Partij voor de Dieren.

Hoe groot de huidige populatie precies is, is niet bekend. Maar er worden er enkele honderden per jaar afgeschoten. "In de praktijk zullen maximaal zo'n 10 kooien tegelijkertijd worden ingezet", verwacht Koffeman.

Verdeeld
Onlangs kwam op verzoek van de Partij voor de Dieren een groep deskundigen bijeen in het provinciehuis om de leden van Provinciale Staten van advies te voorzien. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk de de meningen over de juiste aanpak verdeeld zijn. Boeren en jagers willen graag overal ongelimiteerd op zwijnen kunnen jagen, terwijl natuurverenigingen en de dierenbescherming in bepaalde gebieden het zwijn met rust willen laten.

Wetgeving
Partij voor de Dieren-Statenlid Paranka Surminski: "Een jurist gaf tijdens de bijeenkomst aan dat het uitroeien van wilde zwijnen in Noord Brabant in strijd is met Europese wetgeving omdat we daarin een wettelijke plicht hebben om deze dieren te beschermen."