Volledig scherm
© Bert Jansen

Varkensboer Maarheeze weer op vrije voeten

MAARHEEZE - De 46-jarige Maarheezenaar die op 22 juni is opgepakt nadat er op het terrein van zijn voormalige varkensbedrijf een flink drugslab werd gevonden, is weer vrij.

Dat laat het Openbaar Ministerie weten. Het OM wil geen details kwijt over de zaak tegen de varkensboer. Hij wordt nog wel verdacht van betrokkenheid bij het drugslab, meldt een OM-woordvoerster. Daarvan is advocaat Justus Faber niet van onder de indruk. "Zo zwaar wordt hij niet verdacht. Anders hadden ze hem maandag niet laten gaan." Hij benadrukt dat zijn cliënt van niets weet. De advocaat overweegt de rechter te vragen de vervolging te staken zodat er geen zitting komt. "Dat gebeurt niet vaak. Maar dit is bij uitstek een zaak daarvoor."

Failliet
Het varkensbedrijf aan Het Laar in Maarheeze ging in september 2014 failliet nadat de overheid die zomer de varkens van de man had laten afvoeren. De varkensboer nam het niet zo nauw met milieuvoorschriften en dierenwelzijn, blijkt uit verschillende rechtszaken en conflicten met de gemeente Cranendonck. Hij was formeel geen eigenaar meer. De bank had zijn grond en gebouwen te koop staan toen een makelaar op woensdag 22 juni het grote drugslab in de stallen ontdekte. Er zouden iedere 24 tot 48 uur genoeg grondstoffen geproduceerd kunnen worden voor uiteindelijk zo'n driehonderd kilo amfetamine. Die eindproductie gebeurde niet in Maarheeze, denkt de politie. Er zijn verder nog geen aanhoudingen verricht.