Volledig scherm

Veel obstakels voor vervolging PSV-fans voor 'muntjes-incident' Madrid

EINDHOVEN - Een halfjaar tot twee jaar celstraf. Dat hangt PSV-supporters boven het hoofd voor het pesten van bedelaars in Madrid op de dag van de Champions League-wedstrijd van Atletico Madrid tegen PSV in maart.

Maar dat risico lijkt vooralsnog vooral theoretisch. Als de supporters strafrechtelijk worden vervolgd, gebeurt dat op grond van artikel 510.2 van het Spaanse wetboek van strafrecht. Dat stelt 'het schenden van de waardigheid van mensen of bepaalde groepen mensen door vernedering of verachting'. Het wetsartikel moet bepaalde groepen beschermen tegen racisme en discriminatie op basis van onder meer ras, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid.

Waarschuwing
"Het is maar de vraag of het vernederen van daklozen of bedelaars onder de definitie van het artikel valt", zegt de in Spanje werkzame advocaat Martijn Bressers. Voor de Spaanse officier van justitie is het een mooie zaak, denkt hij. Als het op niets uitdraait, dient het in ieder geval als een Spaanse waarschuwing aan dit soort vandalen. Voor de bühne dus? "Dat zou me niets verbazen."

De Europese voetbalbond UEFA laat desgevraagd weten dat het alleen kan vervolgen bij ongeregeldheden in het stadion. Plaza Mayor - waar de bedelaars en supporters elkaar troffen - ligt daarvoor te ver weg.

Stadionverbod
PSV identificeerde zelf vier supporters en legde hen stadionverboden op. De identiteit van dat viertal zou door het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant met de Spaanse justitie kunnen worden gedeeld, zegt een OM-woordvoerster. "Dat maakt de samenwerking die we met PSV hebben mogelijk." Vooralsnog heeft het OM - in tegenstelling tot eerdere berichten in verschillende media - echter nog geen rechtshulpverzoek uit Spanje ontvangen.

Geldboete
Kans op overlevering - zoals het proces tussen EU-landen heet - van supporters aan Spanje? Allemaal zwaar overdreven en puur hypothetisch, meent advocaat Tjaard Gimbrère die veel in Spanje werkt. "In verreweg de meeste gevallen wordt zo'n straf omgezet in een geldboete." De kans dat de supporters een celstraf krijgen, acht hij nihil. Indien de verdachten voor het proces toch aan Spanje worden overgeleverd, hoeven ze niet te vrezen dat ze hun straf daar moeten uitzitten. Spanje moet een terugkeergarantie geven.