Volledig scherm
© Purestock/Thinkstock

Verdachte overval uit Helmond na eis 5 jaar op straat

HELMOND - De 31-jarige Helmonder Nico J., tegen wie dinsdag nog vijf jaar cel werd geëist op verdenking van betrokkenheid bij een gewelddadige overval, is direct na de zitting uit voorarrest vrijgelaten. Dit bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Den Bosch.

Er waren volgens de rechters 'geen ernstige bezwaren' om het voorarrest van de Helmonder op te heffen.

Overval
Nico J. wordt verdacht van deelname aan de gewelddadige overval op de 65-jarige Wim Boerenkamp uit Stiphout. Hij werd op 5 augustus vorig jaar 's avonds in eigen huis overmeesterd door twee mannen, vastgebonden en geslagen. De daders gingen er zonder buit vandoor toen zij in de woning een medebewoner van het huis tegen het lijf liepen.

Voorarrest
Nico J. werd eind oktober aangehouden en in voorarrest genomen. Volgens officier van justitie P. van Hees is Nico J. een van de twee overvallers. Dat zou blijken uit dna-sporen op een achtergelaten plastic boodschappentas.

Discussie
Tijdens de zitting, dinsdag, ontstond al discussie tussen de rechtbank en het openbaar ministerie over de vraag of de Helmonder in voorarrest moest blijven. Direct na de zitting besloot de rechter om het voorarrest op te heffen. Dat kan erop kunnen duiden dat de rechter de man óf een straf gaat opleggen die lager uitpakt dan de duur van het voorarrest, óf gaat vrijspreken bij gebrek aan bewijs.

Dun
Slachtoffer Boerenkamp zei na de aanhouding al dat hij het bewijs tegen Nico J. 'dun' vond. Hij was dinsdag aanwezig tijdens de behandeling van de zaak.