Volledig scherm
© Bert Jansen

Verdachten moord Tommie van der Burg uit Eindhoven langer vast

DEN BOSCH - Ondanks verzoeken van hun advocaten tot vrijlating blijven de verdachten van de volgens het OM laffe en schokkende moord op Tommie van der Burg in Eindhoven zeker drie maanden langer in voorarrest. De zaak tegen hen is te sterk, zo besloot de rechtbank.

Tommie van der Burg is in april 2015 bij Hotel Eindhoven aan de Aalsterweg vermoord. Op camerabeelden is te zien hoe een man hem opwacht, zich verstopt in bosjes en op het slachtoffer afrent als deze bij de slagboom staat. De moordenaar zou zijn getipt dat het slachtoffer er aan kwam vanuit het café waar Van der Burg die avond was.

Pas drie maanden terug werden Patrick V. en Monique G. opgepakt. De laatste zou de tipgever zijn, de eerste de schutter, zei officier Willem Bos op de zitting van maandagmorgen.

Telefoons
Hoewel het onderzoek nog volop loopt, is er volgens hem voldoende dat in de richting van de twee wijst. De auto van Patrick heeft de dagen voor de moord exact dezelfde route gereden als de BMW die die avond is gebruikt en daarna een jaar lang van de aardbodem verdween. De politie ziet ook dat er vlak voor de moord twee telefoons worden gekocht in Frankrijk die enkel met elkaar in verbinding staan, enkel per sms en zo komt ook de tip vanuit het café  bij de schutter bij het hotel. Maar wat vooral opvalt is dat die twee telefoons telkens vlakbij de echte telefoons van de verdachten zijn. Als de auto van Patrick ergens rijdt, maakt de anonieme telefoon dezelfde rit. En als de andere telefoon wordt opgewaardeerd, is de auto van Monique ook bij dat tankstation.

Motief
Het motief zou niets met drugs of criminaliteit te maken hebben, maar in de liefde liggen. De twee hadden een relatie, en Monique is daarna overgestapt naar Tommie. Onzin, zeiden advocaten Bert de Rooij en Jules van Wijk. Die relatie tussen hun is drie jaar oud. Volgens Van Wijk is de zaak tegen zijn cliënte voornamelijk gestoeld op onbetrouwbare gegevens van zendmasten. De Rooij ziet een heel andere vreemde zaak in het dossier, waarbij Tommie van der Burg eerder een flinke aframmeling heeft gekregen. Het lijkt hem logischer dat de dader in die richting gezocht moet worden.

Begin november volgt een nieuwe zitting.