Volledig scherm
© Bert Jansen

Verdachten schietpartij Médoclaan Eindhoven apart voor de rechter

DEN BOSCH - Dat de rechtszaak over de schietpartij aan de Eindhovense Médoclaan over twee dagen is verdeeld, komt niet uitsluitend door het metersdikke dossier. Het is ook wel handig dat de twee partijen nu apart in het strafbankje zitten. Want dat ze niet door een deur kunnen, is wel duidelijk.

De aanleiding voor de schietpartij is nog steeds onduidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het om drugs. En een onenigheid tussen een jonge man en iemand die een villa aan de Medoclaan had gehuurd. De jongeman (25) was de dag ervoor nog gaan praten, maar ze kwamen er niet uit.

Dus kwam hij de volgende dag terug. Maar niet alleen, nu met een handvol leden van No Surrender, de motorclub waar hij kort ervoor lid van was geworden. Het gezelschap kwam in twee auto's, voorop de jongeman met twee veteranen, uit Rotterdam en Amsterdam.

Camera's
Wat er bij de woning aan de Médoclaan is keurig gefilmd door camera's op het huis. Een woordenwisseling bij het hek, en als de bewoner en een toevallige bezoeker teruglopen ontstaat er opeens een vuurgevecht. Er wordt flink geschoten, vooral door de bezoeker. De No Surrenderleden maken dat ze wegkomen.

Het is aanvankelijk een raadsel waarom er geen doden zijn gevallen in de kogelregen. Pas als één voor één de mannen worden opgepakt, blijkt waarom: ze droegen kogelwerende vesten. Mede daarom schuiven de partijen elkaar de zwarte piet toe: de bewoner moest zich verdedigen tegen de overmacht, de bezoekers kregen voltreffers te verwerken.

Advocaten Mark Nillesen en Jan-Hein Kuijpers staan woensdag de eerste drie verdachten bij: de bezoekers.

Advocaten
Nillesen zegt dat zijn twee cliënten ongewapend waren, volgens Kuijpers was de derde niet eens bij de zaak betrokken. Agenten herkenden hem op het filmpje, maar dat klopt niet, volgens de pleiter.

Volgende week staan de bewoner en zijn bezoeker terecht. Eigenlijk alleen de tweede. De eerste man werd vrijgelaten uit voorarrest, maar het OM wist die beslissing bij het hof terug te draaien. Te laat, de vogel was gevlogen. Advocaat Marcel Heuvelmans zegt dat de Helmondse bezoeker niet als eerste schoot, zoals het OM denkt, maar zichzelf verdedigde.

De Helmonder dreigde nog even voor escalatie te zorgen: hij is lid van Satudarah. Maar meteen na de schietpartij bezwoeren de leiders van de rivaliserende clubs dat dit niks met de verenigingen te maken had. De No Surrendermannen hebben hun jasjes moeten inleveren, aldus de leider.