Volledig scherm
© Thinkstock

Verder onderzoek naar man na in brand steken eigen appartement in Helmond

DEN BOSCH - Nader onderzoek is nodig voordat een definitieve straf kan komen voor Helmonder Tom van der M. De man stak in maart zijn appartement in brand. Het was een wanhoopsdaad, zei hij in de rechtbank.

Zijn pedofiele verleden was op straat terechtgekomen en dat 'riep nogal wat reacties op'. Hij wilde graag naar een beschermde woonomgeving maar toen dat niet lukte, stak hij zijn woning aan de J. Vermeerlaan in brand.

De brand was snel geblust, maar volgens officier Patrick van Hees had hij straatgenoten in mogelijk gevaar gebracht. De brand zou zich niet snel uitbreiden volgens de brandweer, maar er kon veel rook vrijkomen. En in die straat liggen mensen lang op bed, dus kon dat verkeerd aflopen.

Belangrijkste vraag is wat er met Tom van der M (62) moet gebeuren. Psychiatrie speelt een flinke rol, tbs is een optie, maar dan moet eerst goed worden onderzocht wat er precies aan de hand is. Advocaat Van Rijthoven ging voor een middenweg: de rechtbank zou hem ook een voorwaardelijke straf kunnen geven waardoor hij meteen een kliniek in moet. Maar dat vond de rechtbank te kort door de bocht: eind augustus wordt de knoop doorgehakt.