Volledig scherm
Nieuwe inrichting intensive care van Philips © Philips

Verlichting van Philips ondersteunt natuurlijk dag- en nachtritme in IJsseland Ziekenhuis

EINDHOVEN – De vandaag geopende afdeling intensive care (IC) van IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is uitgerust met Healwell, een lichtoplossing van Philips dat het natuurlijke dag- en nachtritme van patiënten ondersteunt. Met de nieuwe verlichting kan de rust en het comfort van patiënten worden bevorderd.

Het is de eerste keer dat dit lichtconcept in een Nederlands ziekenhuis wordt ingezet.

Naast Healwell is op de nieuwe IC-afdeling gekozen voor veel glas zodat patiënten veel zicht hebben op hun nieuwe omgeving en het zorgpersoneel de patiënt goed kan zien. Met de gebruikte kleuren wordt rust uitgestraald en doordat medische apparatuur aan het plafond is bevestigd, blijven wand en vloer vrij.

Hoe beïnvloedt de omgeving op een IC het welbevinden van de patiënt? Deze vraag was het uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe IC-omgeving. De keuze is gevallen op Healwell en veel glas dus. Licht heeft veel impact op de gezondheid en het welzijn. Niet alleen de stemming, maar ook het natuurlijke bioritme. Voor patiënten die de hele dag binnen zijn met veel apparatuur om zich heen, kan kunstlicht een gezonde slaap/waak-cyclus ondersteunen door de patronen van het natuurlijke daglicht na te bootsen.

Dinsdag vindt de daadwerkelijke verhuizing van de afdeling in het IJsselland plaats. Dan worden patiënten en apparatuur naar de nieuwe afdeling gebracht.