Volledig scherm
Een verloren herenlaars.

Verloren schoenen zorgen voor verbazing bij automobilisten

EINDHOVEN - Ontheemde schoenen op of naast de weg. Hoe komen ze daar en van wie zijn de stappers? En waar zijn de eigenaren? Aan wiens voet zat het muiltje? En wat is het verhaal, want wie verliest er nu een schoen? En dan nog wel op de snelweg? Wie heeft al eens bij een tankstation een lobbige automobilist met slechts één pantoffel aan de voet zijn tank vol zien gooien? Een lading vragen die roepen om een antwoord. Ze vormen een mysterie waar veel automobilisten graag een antwoord op willen.

Rijkswaterstaat kent het verschijnsel. De stoere mannen en vrouwen die als weginspecteurs waken over de veiligheid van de Nederlandse rijkswegen kijken er niet meer van op. "Je komt de vreemdste dingen tegen langs de kant van de weg", aldus Bas van Seters, officier van dienst van Rijkswaterstaat. "Van keukenblokken tot bankstellen en zelfs ooit een pistool." En dan zijn er nog de schoenen. Het moeten er inmiddels duizenden zijn, bevestigt hij. "Waar ze precies vandaan komen is ook voor ons een raadsel." Waar ze blijven is wel duidelijk. "In de container van onze aannemer die verantwoordelijk is voor een schone berm", aldus van Seters.

Vrachtwagenchauffeurs
Vaak wordt gewezen naar de vrachtwagenchauffeurs. Zij bedienen de pedalen met hun voeten gehuld in makkelijk schoeisel zoals pantoffels of sneakers. Hun werkschoenen gaan daarom pas aan op het moment dat ze gaan laden of lossen. Als ze klaar zijn worden ze weer verruild voor slippers, sportschoenen of zelfs slofjes. De werkklossen worden op de treeplank gezet zodat ze bij vertrek de cabine in kunnen. Maar als dat vergeten wordt, belanden ze maar al te vaak op straat. Maar waarom ligt er dan toch altijd maar één? En hoe zit het dan met de sleehak, teenslippers en de chique herenschoen?

Kinderen
Van Seters weet het ook niet en dus blijft het raadsel bestaan. Kinderen op weg naar de vakantiebestemming kunnen vanaf de achterbank een nieuw spel beginnen. Het nummerborden tellen is niet meer van deze tijd. Wie spot de meeste schoenen? Ze kunnen er uren zoet mee zijn.