Volledig scherm
© Thinkstock

Verslavingsinstantie Novadic Kentron waarschuwt voor mogelijk dodelijke xtc-light

EINDHOVEN - Verslavingsinstantie Novadic Kentron doet een ernstige waarschuwing uit tegen de steeds meer gebruikte drug 4-FA, of xtc-light. Halverwege het dance-seizoen zijn al bijna zoveel incidenten gemeld als het hele seizoen van vorig jaar. Mogelijk zijn er doden door gevallen.

De waarschuwing is niet mis te verstaan: Novadic-Kentron raadt elk gebruik van '4-fluor' af. Volgens drugsdeskundige Charles Dorpmans van Novadic onderschatten gebruikers de 4-fluoramfetamine. "Het effect zit ergens tussen xtc en amfetamine en lijkt mild", zegt Dorpmans. "Gebruikers denken daarom alles onder controle te hebben. Maar milde effecten zegt niet dat de risico's dat ook zijn." Novadic kan de pil testen, maar: "het gaat niet om gevaarlijke vervuiling, het gaat om een gevaarlijke drug."

Instanties als Trimbos, EHBO en andere medische diensten houden een monitor drugsincidenten bij en kijken onder andere mee bij festivals en feesten. Ze zien 'binnen korte tijd een flinke groei' van problemen met xtc-light. Vorig jaar waren er 160 4-fluor-incidenten in het hele seizoen, nu op de helft al 132. Dat gaat van hoofdpijn tot hersenbloedingen en hartproblemen. Meerdere mensen kwamen in een ziekenhuis terecht en vermoedelijk zijn er ook mensen aan overleden, maar dat wordt nog onderzocht.

Trimbos en de Jellinek-kliniek houden ook het gebruik van drugs op zich bij en zien xtc-light de laatste jaren sterk opkomen. Dorpmans denkt dat dat komt omdat het spul zo licht lijkt en niet verboden is.