Volledig scherm
Novadic Kentron in Den Bosch. Foto Sandra Peerenboom

Verslavingsinstelling Novadic-Kentron in rode cijfers

VUGHT - Verslavingsinstelling Novadic-Kentron heeft over 2014 een verlies genoteerd van 6,4 miljoen euro. Ingrijpende maatregelen, zoals het ontslag van ruim honderd van de duizend werknemers en bezuinigingen, waren nodig om dat verlies goed te maken.

In 2015 werd alweer een plus van 800.000 euro geboekt, zegt bestuurder Walther Tibosch. Dit jaar moet de organisatie nog eens krimpen met tien tot vijftien arbeidsplaatsen. De zorg voor cliënten komt daarmee niet in gevaar, benadrukt Tibosch. De instelling met het hoofdkantoor in Vught is actief in heel Brabant.

De omzet van Novadic-Kentron daalde in 2014 met 11 procent, blijkt uit de jaarstukken die met vertraging zijn gedeponeerd. De verhouding tussen eigen vermogen en geleend geld (de solvabiliteit) daalde van 22 naar 16,5 procent. Dat is onder de grens die de banken normaal stellen. Huisbankiers ING en Rabobank trekken daar voorlopig geen consequenties uit. „De banken houden vertrouwen in onze organisatie”, zegt een woordvoerder van Novadic-Kentron.

Bestuurder Tibosch benadrukt dat er nu geen risico is dat Novadic-Kentron alsnog zal omvallen. Oorzaken van de financiële problemen zijn een gestage terugloop in het aantal cliënten, plus de hoge kosten van wetenschappelijk onderzoek naar verslaving. Daarmee staat de Brabantse instelling nationaal en internationaal in hoog aanzien.