Volledig scherm
© Menno Boon

Vestdijk Eindhoven: eerst mag stad zegje doen maar college wil versmallen

EINDHOVEN – Eerst kan de stad zijn zegje doen over de plannen voor de herinrichting van de Vestdijk, daarna is de politiek pas weer aan de beurt. Maar de voorkeursvariant van het college, met versmalling tot één rijbaan, lijkt wel gewoon door te gaan.

Want de vraag is hoe groot de invloed van bewoners, winkeliers, ondernemers en instellingen van de Vestdijk nog is. Voor wethouder Mary-Ann Schreurs staat als een paal boven water dat het aantal auto's teruggedrongen moet worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Niet om autootje te pesten, maar om het leefmilieu te verbeteren. Zonder maatregelen zouden zelfs projecten rond het station in gevaar komen, aldus Schreurs.

Versmallen
De voorkeursvariant van het college – de Vestdijk versmallen tot één rijstrook en er een groene 30 kilometerzone van maken – lijkt uiteindelijk dan ook wel door te gaan. Zeker omdat dinsdagavond bleek dat een meerderheid van de coalitiepartijen die maatregelen steunt.

VVD'er Tom Meijlink vroeg het debat aan omdat de liberalen zich zorgen maken over de bereikbaarheid van de binnenstad als de Vestdijk versmald wordt. "Want negen van de tien auto's op de Vestdijk moeten er ook zijn. Die mensen kunnen niet met de fiets komen. Daarom geen ontmoedigingsmaatregelen zonder alternatieven. Anders is dit desastreus voor de binnenstad."

Luchtkwaliteit
In de vergadering zegde de wethouder toe dat de raad, en de inwoners die de komende tijd betrokken worden bij de bewonersparticipatie, alle gegevens krijgen. Ook de nieuws cijfers over de luchtkwaliteit.