Volledig scherm
De veteranendag in het Evoluon in Eindhoven © Bert Jansen

Veteranendag in Eindhoven: Missie houdt thuis niet op

EINDHOVEN - Vulneratus nec victus, staat er op de revers van Cor Dedeckers spijkerjas. Oftewel: 'verwond maar niet overwonnen'. Hier in het Evoluon in Eindhoven, waar zondagmiddag de tiende editie van de regionale ontmoetingsdag met veteranen wordt gehouden, hoeft hij slechts aan een enkeling uit te leggen waar deze - toch wel bijzondere - onderscheiding voor staat.

Het maakt dat Cor zich veilig voelt, ook al lopen er honderden mensen om hem heen. "Je zal me 's zaterdags nooit op de markt tegenkomen, veel te druk voor mij. Zet me aan het werk in de plantsoenendienst en ik zie achter elke struik een sluipschutter", vertelt hij.

Dedecker lijdt aan het post traumatisch stress syndroom (ptss), een psychische aandoening die hij heeft overgehouden aan zijn tijd in Libanon. De badge met het zilveren kruis en de Latijnse tekst die hij met gepaste trots laat zien is de Draaginsigne Gewonden. Deze wordt sinds 1990 toegekend aan Nederlandse militairen die in oorlogstijd of tijdens vredesmissies lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen.

"Cor is een van onze gastheren", vertelt voorzitter Huub Vleeshouwers van de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost (SVBZO). "De gastheren en -vrouwen zijn het gezicht van onze stichting. Zij vertegenwoordigen - ieder op eigen wijze - de vrijheid. Een vrijheid die vaak als vanzelfsprekend wordt ervaren, maar niet gratis is. Vroeger kende iedereen wel iemand in het leger, nu niet meer. Je hoort alleen over de missies in Mali of Somalië als ze bij toeval op het journaal voorbij komen. "

Lees alles in het ED van maandag of in de digitale krant.