Volledig scherm
archieffoto © Thinkstock

Vijf amateurvoetballers uit Eindhoven verhoord vanwege aannemen crimineel geld

EINDHOVEN - Vijf Eindhovense amateurvoetballers van voetbalclub Nieuw Woensel zijn vorige en deze week verhoord door de politie omdat ze worden verdacht van het schuldwitwassen van crimineel geld. Schuldwitwassen betekent het aannemen van geld waarvan het vermoeden had kunnen bestaan dat het om crimineel geld zou gaan.

Dat maakte de Landelijke Eenheid van de politie vrijdag bekend. De vijf voetballers kwamen in beeld tijdens een onderzoek naar een 48-jarige Eindhovense autohandelaar op wiens woning en inboedel in Tongelre op 14 november beslag werd gelegd. De man wordt verdacht van witwassen van crimineel geld. Zijn huis was volgens de politie erg luxe verbouwd en ingericht. In een loods van de man in Mierlo vond de politie apparatuur voor het inrichten van een hennepkwekerij. In januari werden in Kaatsheuvel ook nog twee luxe boten van hem in beslag genomen.

Autohandelaar
De autohandelaar sponsorde de selectie van de Eindhovense voetbalclub. Volgens de politie hadden de vijf spelers kunnen vermoeden dat het geld dat zij kregen - enkele duizenden euro's per seizoen - met criminaliteit was verdiend.

Nieuw Woensel
Jan Vermaas was tot twee maanden geleden voorzitter van Nieuw Woensel en gelooft niets van de beschuldigingen. „Ad zegt zelf dat het om kleine bedragen ging.” Ja, bij veel clubs op hoger niveau worden de betere spelers in de watten gelegd met een leuke reiskostenvergoeding of wedstrijdbonus, beaamt Vermaas. Bij Nieuw Woensel mocht hoofdsponsor V. spelers ook wat toestoppen. „Tot duizend euro. Daarboven moest hij het bestuur inlichten”, aldus de oud-voorzitter. 

De KNVB wil nog niet ingaan op mogelijke sancties voor spelers of club. „We willen eerst in kaart brengen wat er is gebeurd”, aldus een woordvoerder.

Lees het hele artikel in het ED van zaterdag of in de digitale krant.