Volledig scherm
© Thinkstock

Vijf Brabantse steden zetten vaart achter ontwikkeling natuurnetwerk

EINDHOVEN/HELMOND - De ontwikkeling van het Brabantse natuurnetwerk gaat niet snel genoeg. Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg komen met een actieplan.

Binnen nu en vijf jaar heeft Brabant er minimaal 500 hectare aan nieuwe natuur en 40 kilometer aan ecologische verbindingszones bij. Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg investeren 20 miljoen extra in het Natuurnetwerk Brabant.

Provincie
De vijf steden hebben dat dinsdag aan de provincie beloofd. Ze presenteerden in Breda een plan dat weer vaart moet zetten achter de ontwikkeling van het Brabantse natuurnetwerk. Steden vormen in dit plan niet langer een barrière in de ecologische hoofdstructuur, ze maken er juist deel van uit. Heel concreet is het plan nog niet uitgewerkt.

Zo wil Eindhoven natuurgebieden aan de stadsrand, zoals Gijzenrooi, het Dommeldal aan de oostzijde en Loovelden, 'ontwikkelen en verbeteren'. De natuur langs het Eindhovens Kanaal, het hoogspanningstracé en de spoorlijnen krijgt een 'kwaliteitsverbetering'. Maar hoe? Dat staat er niet.

Goorloop

Hetzelfde geldt voor Helmond. De Goorloop, die dwars door de stad slingert, is nog niet af. Een deel van het beoogde natuurnetwerk in en door de stad is nog in gebruik voor de veehouderij en juist dat stuk is van belang voor de ontwikkeling van het Groot Goor. In een brief aan de raad belooft het college van Helmond de plannen de komende tijd wel verder uit te werken.

Het Brabantse natuurnetwerk moet in 2027 klaar zijn, maar het tempo ervan ligt nog te laag. De hoop is dat met de belofte van de vijf steden ook andere gemeenten geïnspireerd raken om ook te investeren in het natuurnetwerk. Gedeputeerde Johan van den Hout (natuur) heeft daarom beloofd de subsidie voor ecologische verbindingszones te verhogen. De provincie legt tijdelijk niet 50, maar 75 procent van het bedrag bij, maakte hij dinsdag bekend.