Volledig scherm
© Bert Jansen

Vijf jaar cel voor Poolse man na martelen landgenoten

DEN BOSCH - Een 42-jarige Pool moet vijf jaar de cel in omdat hij behulpzaam geweest is bij het martelen van twee landgenoten. Een van hen kwam door die marteling later te overlijden.

De daders van de marteling, die nog steeds onbekend zijn, hielden beide slachtoffers in november 2014 urenlang vast in de recreatiewoning van de verdachte in Meijel. Toen de Pool thuiskwam was hij getuige van die mishandeling en liet hij de daders zijn telefoon gebruiken voor onderhandelingen over losgeld.

De man bracht beide slachtoffers een dag later weg. De een liet hij zwaargewond achter bij het ziekenhuis in Geldrop. Die man overleed later aan de gevolgen van de mishandeling. De ander bracht hij naar Eindhoven. Daar probeerde hij de auto te verkopen van de man die hij in Geldrop had achtergelaten.

Volgens de Bossche rechtbank valt het de man zwaar aan te rekenen dat hij niets ondernomen heeft tegen de gijzeling van en het geweld tegen beide slachtoffers tegen te houden. De officier van justitie had acht jaar cel tegen de 42-jarige man geëist.