Volledig scherm
Vince Molinaro © Kees Martens

Vince Molinaro: Ja, sterk leiderschap valt te leren

EINDHOVEN – Hij schreef een bestseller over leiderschap en dinsdag sprak hij in Eindhoven over de mondiale crisis onder leidinggevenden: de Canadees Vince Molinaro.

Wereldwijd heerst een leiderschapscrisis: de wereld met al zijn onzekerheid en complexiteit verandert razendsnel. Onze leiders kunnen dat tempo niet bijbenen. Studies wijzen uit dat slechts 7 procent van de werknemers vertrouwen heeft in leidinggevenden; 66 procent van hen verkiest een nieuwe manager boven opslag. En slechts 35 procent van de managers oefent zijn functie geëngageerd uit. Hoe kunnen die leiders ooit inspireren en organisaties succesvol maken?

Leiderschap
Dat liegt er niet om. Aan het woord is Vince Molinaro (1962). De Canadees sprak in het Van Abbemuseum in Eindhoven 40 bestuurders en directeuren toe over leiderschap. Molinaro is één van de directeuren van Lee Hecht Harrison, de mondiale specialist in loopbaanbegeleiding en outplacement. Al jarenlang coacht hij wereldwijd leidinggevenden. En hij schreef de bestseller The Leadership Contract.

Om organisaties toekomstbestendig te maken, gaat Molinaro uit van een zogenoemd 'leiderschapscontract' dat leidinggevenden met zichzélf moeten afspreken. "Een verbintenis die je moet aangaan om een leider te zijn die bewust kiest voor de verantwoordelijkheden die daarbij horen."

Viertrapsraket
Zijn blauwdruk is een viertrapsraket. Leiderschap als weloverwogen besluit. Je moet de beste leider willen zijn die je kunt zijn. Dus: niet die uitstekende technicus of accountant blijven en in de verloren uurtjes wat aansturen.

Leiderschap als verplichting: de organisatie moet beter af zijn dan voordat je aantrad. Leiderschap is hard werken en lastige besluiten nemen, en niet uitstellen. "Aanvankelijk klagen ondergeschikten over een collega die niet presteert. Blijft die situatie voortduren dan straalt dat af op de leiding."

Zijn vierde voorwaarde: leiderschap als gemeenschap. Leg verbanden aan waardoor een interne gemeenschap ontstaat waarin vertrouwen en steun overheersen.

Lees het hele artikel woensdag in het ED of in de digitale krant