Volledig scherm
Experimenteren met nieuwe technieken in de Effenaar. foto René Manders

Virtual reality frist de Effenaar in Eindhoven op

EINDHOVEN -  Het Effenaar-gebouw in Eindhoven wordt tot nu toe alleen benut als poppodium. Maar op maandag, dinsdag en woensdag wordt het weinig gebruikt, evenals in de zomerperiode. Wethouder Mary-Ann Schreurs (cultuur, D66) en Effenaar-directeur Jos Feijen willen het gebouw beter gaan benutten, door het een tweede functie te geven. 

Het moet een centrum worden waar regionale bedrijven, artiesten en onderzoekers kunnen experimenteren met virtual reality in al zijn vormen. Zij kunnen hier workshops gaan geven of volgen en nieuwe technieken uitproberen en ontwikkelen.

Dinoplaatjes
Het plan verkeert nog in een pril stadium. Het idee is deels een commercieel aanbod te ontwikkelen voor bedrijven, bijvoorbeeld als zij een virtual reality-app willen ontwikkelen. Het geld dat dit oplevert, zou via een soort coöperatie terug moeten vloeien, zodat er geen extra subsidie nodig is en eventuele winst gebruikt kan worden voor sociale toepassingen. Het andere deel van de activiteiten vormt een 'poplab' en is er op gericht te ontdekken welke kansen de nieuwe techniek biedt voor de Effenaar zelf, artiesten en publiek.

Een eerste, informele bijeenkomst is woensdag gehouden voor mensen uit de muziekindustrie en ondernemers. "Over een paar jaar komen al die virtual-realitytechnieken in de huiskamer", zegt Dick Jansen van Aivia uit Best. "Je ziet het nu al met de app van Albert Heijn waarmee kinderen dinoplaatjes tot leven kunnen brengen."

Meer zaterdag in het Eindhovens Dagblad of via de digitale krant