Volledig scherm

Vissen én groenten kweken in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven heeft er weer een bijzondere bewoner bij: de stichting Duurzame Kost gaat er vissen én groenten kweken volgens het aquaponics-systeem.

Die zouden dan in de Vershal van het gebouw te koop moeten zijn. Dat is duurzaam én sociaal, want de organisatie werkt daarbij met autistische jongeren die begeleid wonen bij Futuris. De installatie moet werken tijdens de Dutch Design Week in oktober.

Stadslandbouw
Jos Hakkennes van Duurzame Kost werkt nu al met hetzelfde systeem in een glazen kas in Boxmeer waar onder meer sla, tomaten, kruiden en eetbare viooltjes worden gekweekt. Daar ontmoette hij Cees van Pagée van Futuris Werk en Zorg uit Eindhoven. Al snel kwamen ze uit op dé grote stadslandbouwlocatie op Strijp-S: het Veemgebouw. "Dat is één van de weinige gebouwen waar je op de zesde verdieping een enorme bak water kunt neerzetten. De vloeren zijn zo geconstrueerd dat ze dat aankunnen." Dat zou een werkplek kunnen zijn voor 20 van de 120 cliënten waarvoor Futurus wonen, begeleiding en werken regelt. "Voor een aantal van onze cliënten is zo'n schoon, gestructureerd bedrijf een heerlijke werkplek", aldus Van Pagée. Binnenkort groeit dat aantal ook nog omdat de organisatie in de nieuwbouw van Space-S dertig jongeren gaat onderbrengen in de huurappartementen van Woonbedrijf.

Vissenpoep
Duurzame Kost maakt gebruik van het aquaponics-systeem. Dat komt oorspronkelijk uit de tropen waar ook al vissen gekweekt worden in natte rijstvelden. De vissenpoep is extra mest voor de rijst, de vissen zelf een extra opbrengst voor de arme boer. In de aquaponics-opstelling wordt het water met door bacteriën bewerkte vissen- uitwerpselen opgepompt naar de groente, bijvoorbeeld sla, die op korrels groeit. Het door de planten gefilterd water gaat terug naar de vissen.

Nadat corporatie Sint Trudo, eigenaar van het Veemgebouw, akkoord ging met verhuur, kon Hakkennes aan het ontwerp van de installatie beginnen. 

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Jos Hakkennes van stichting Duurzame Kost bij de waterbassins met vissen in Boxmeer (rechts). Het water met meststoffen wordt overgepompt naar de waterbakken waar de groente – in dit geval sla – direct op het mestrijke water groeit. Het door de planten gezuiverde water gaat terug naar de vissen. Een soortgelijk systeem komt in het Veemgebouw te staan. Foto Ed van Alem