Volledig scherm
Rubberen korrels opruimen op het kunstgrasveld.

Voetbalclubs worstelen met korrelprobleem op kunstgrasvelden

EINDHOVEN/HELMOND - De zwarte, rubber korrels die jarenlang menig voetballer beschermden tegen blessures als deze na een harde tackle tegen het kunstgras kletterde, krijgen nu zelf een gele kaart. Clubs en gemeenten worstelen met de vraag: 'hoe nu verder?'

Voetbalclubs, supporters, gemeentebesturen en kunstgrasproducenten zijn druk met de korrelproblematiek. Want wat doe je als club met een veld met rubbergranulaat? Wacht je op de uitkomst van het aangekondigde gezondheidsonderzoek of sla je aan het rekenen. De centrale vraag luidt dan: is het veld nog bruikbaar als er kurk of een ander alternatief ingestrooid wordt?

Opnieuw keuren
"Jazeker, dat kan", beaamt Ben Moonen, directeur van de BSNC, de branchevereniging voor de buitensportvoorzieningen. "Maar ik zou als gemeente of als clubbestuur twee keer nadenken voordat ik de korrels eraf laat halen. Wie dat doet moet het veld opnieuw door de KNVB laten keuren en als straks blijkt dat het rubber niet gevaarlijk is heb je toch een bom duiten uitgegeven want renovatie is niet goedkoop."

Velden bemonsteren
Want om een met rubber ingestrooid veld te ontdoen van de korrels moet de beurs getrokken worden. Er circuleren bedragen van 75.000 tot 125.000 euro per veld. De gemeente Geldrop-Mierlo wacht dan ook even af wat er uit de onderzoeken van het RIVM en de KNVB komt. Die willen 50 tot 100 velden gaan bemonsteren en onderzoeken. Ook de Europese Commissie heeft eerder dit jaar opdracht gegeven om de chemische samenstelling en de mogelijke schade voor de volksgezondheid te onderzoeken. Eind dit jaar of in januari moet het Nederlandse onderzoek klaar zijn, in februari het Europese.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement