Volledig scherm

Voorstel bijstand stelt raad Eindhoven erg teleur

EINDHOVEN - Een baanbrekend experiment met een stimulerende bijstand in Eindhoven blijft uit.

Het plan van wethouder Staf Depla gaat de raad niet ver genoeg, maar wordt toch als het hoogst haalbare geaccepteerd. Mensen in de bijstand alleen positief benaderen: erop vertrouwen dat zij zelf ook heel graag werk vinden en hen daarom vrijwaren van allerlei regels en verplichtingen. Negen maanden geleden alweer besloot de raad om het experiment aan te gaan en in één wijk twee jaar lang deze aanpak door te voeren.

Teleurgesteld
Nu blijkt dat de manier waarop wethouder Staf Depla (werk en bijstand, PvdA) dit initiatiefvoorstel van GroenLinks uit heeft gewerkt de raad erg teleurstelt. Of beter gezegd: veel partijen zeiden woensdagavond tijdens de raadsvergadering tegen Depla dat hij het voorstel helemaal niet heeft uitgewerkt, maar in plaats daarvan met een eigen, veel minder vergaand plan is gekomen. Zo is er geen sprake meer van de mogelijkheid om (meer) bij te verdienen bovenop de uitkering.

Tevreden
Afgezien van PvdA-raadslid Hafid Bouteibi was alleen de VVD tevreden over Depla's voorstel. Initiatiefnemers BBL en GroenLinks waren het meest teleurgesteld. "Na de grote betrokkenheid uit de stad van bijstandsgerechtigden, generalisten, case managers, onderzoekers die leidde tot ons initiatiefvoorstel, voelt deze notitie als een pas op de plaats of zelfs een terugtrekkende beweging. Na negen maanden had ik meer verwacht", zei Saskia Lammers van GroenLinks. Volgens de wethouder is er nu eenmaal niet meer mogelijk, omdat er vanuit het ministerie tot nu toe geen extra experimenteerruimte komt. De diverse partijen accepteerden die uitleg; zij hopen dat het oorspronkelijke plan ooit nog kan worden uitgevoerd en vinden het goed dat de wethouder nu zijn eigen plan uitvoert.