Volledig scherm
© Thinkstock

Voorstel PvdA/VVD Eindhoven: Falconcrest met rustdagen mogelijk

EINDHOVEN – Twee rustdagen in de week mag valkerij Falconcrest niet open zijn, als het aan PvdA en VVD in de Eindhovense gemeenteraad ligt. Dat en enkele andere zaken willen de partijen regelen om in te kunnen stemmen met legalisering van het roofvogelparkje op Bokt. 

"Want zoals het nu geregeld werd, krijgt Falconcrest honderd procent en de omwonenden niets", aldus fractievoorzitter Mieke Verhees van de Pvda.

Motie
Zij dient dinsdagavond samen met Joost de Jong (VVD) een amendement in om enkele zaken te regelen, zoals sluitingstijden en parkeermogelijkheden. En een motie om het college ertoe te dwingen afspraken te maken die niet in het principebesluit kunnen worden geregeld, bijvoorbeeld over te houden evenementen.

Wethouder Wilbert Seuren, die ook zou nadenken over aanscherping van de voorwaarden, laat dat nu aan de politiek over. Hij zal dinsdagavond in de gemeenteraad reageren.

Ernstige verdeeldheid
Die raad bleek vorige week ernstig verdeeld over de toekomst van Falconcrest. Een groot aantal partijen (oppositie plus D66) vinden dat de gemeente de ereschuld moet inlossen: het was immers de stad die Falconcrest negen jaar geleden naar Bokt verwees. PvdA, VVD en Christenunie vinden echter dat de voorwaarden waaronder de vergunning nu verleend wordt, te ruim zijn gesteld.

SP en GroenLinks delen verder de kritiek van onder meer de Dierenbescherming op valkerijen. Frank Lenders van Falconcrest verwerpt die kritiek.