Volledig scherm
Nieuwbouwwijk Luchen in Mierlo. © Ton van de Meulenhof

Voorstel wethouder Helmond: Fonds voor geschrapte bouwplannen

EINDHOVEN - Voor bestaande woningbouwplannen in de regio waar een streep doorgaat of die fors in grootte inboeten, zou een compensatieregeling moeten komen. De financiering voor zo'n fonds komt van de dorpen of steden waar nog wel flink mag worden gebouwd.

Met dit voorstel wil de Helmondse wethouder Frans Stienen, portefeuillehouder woningbouw in het regionaal bestuur, het overleg met zijn collega-wethouders ingaan.

Bouwplannen tegen het licht
Zestien grote woningbouwplannen in Helmond, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Best, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Over welke projecten het gaat, wil Stienen niets kwijt. "Dat is gevoelige informatie. De wethouders zijn er over ingelicht maar weten het nog niet van elkaar." Onder de projecten zitten in ieder geval Nuenen-West, Brandevoort in Helmond, Meerhoven in Eindhoven, Zilverackers in Veldhoven, Aarle in Best en Luchen in Mierlo, bevestigt hij desgevraagd.

Een fonds zou kunnen bevorderen dat de negen gemeenten solidair knopen doorhakken. Dat is nodig, meent Stienen. Anders komt de regio gewoonweg niet uit de woonproblematiek.

Lees het hele artikel in het ED van donderdag, of via de digitale krant.