Volledig scherm
© Thinkstock

Voortbestaan 100-jarig Trudo uit Eindhoven hing aan een zijden draadje

EINDHOVEN - Woningcorporatie Trudo uit Eindhoven bestaat 100 jaar. De eeuweling is vooral bekend van projecten als Woensel-West, de Lichttoren en Strijp-S. Maar waar komt de Strijpse organisatie vandaan? Waar is het allemaal begonnen?

Het had niet veel gescheeld of woningbouwvereniging Sint-Trudo was in de Tweede Wereldoorlog ten onder gegaan. De NSB had een oogje op de woningen in de Botenbuurt en vooral ook het sportpark aan de Botenlaan in Eindhoven.

De Jeugdstorm, het Nederlandse equivalent van de Hitlerjugend, zou er ondergebracht worden. En dus spanden een NSB-ambtenaar en de foute burgemeester Pulles begin 1944 samen om de eigendommen in te lijven. "Dat was een drama geweest, dan was het afgelopen", zegt Jan van Schagen, de publicist die bij het eeuwfeest van de corporatie Trudo een boek schrijft. Over Eindhoven, met daarin een speciaal plekje voor Trudo. Gelukkig voor de van oorsprong Strijpse woningbouwvereniging moest de provincie het besluit van de NSB'ers nog goedkeuren... Den Bosch wilde niet meewerken, maakte geen haast en dus bleef het dossier lang op de stapel liggen. Zo lang dat de bevrijding in september 1944 roet in het eten gooide.

Het besluit om Trudo in te lijven werd na de oorlog snel teruggedraaid. En dus kan de corporatie op 13 juni 2016 het honderdjarig bestaan vieren. De stichting van nu doet dat een jaar lang, want het duurde ook tot juli 1917 voordat het Rijk Trudo officieel erkende.

Lees het uitgebreide verhaal over Trudo in het ED van zaterdag of in de digitale krant.