Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Voorzitter GGzE: Voor elke regio een psycholance voor verwarde mensen (poll)

EINDHOVEN - "Iedere regio zou moeten beschikken over een psycholance, een ambulance voor verwarde mensen", vindt Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen). Ook vindt hij dat de politie en GGZ gezamenlijk moeten optrekken en triagepunten moeten inrichten. Daar wordt een inschatting gemaakt van de aard en ernst van de problematiek en beoordeeld hoe snel en in welke vorm hulpverlening moet worden gegeven.

Verbugt reageert hiermee op het bericht dat de politie per 1 januari 2017 stopt met vervoer en opvang van verwarde mensen.

Zondagavond liet korpschef van Amsterdam-Amstelland, Pieter-Jaap Aalbersberg dit in de uitzending van De Monitor weten. "De politie is er niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen. Dat is niet humaan. Het is een patiënt en daar moet een hulpverlener iets mee doen en niet de politie."

Andere aanpak
Verbugt is niet verrast. "Dit komt niet onverwacht. We zijn al tijden in overleg met politie en justitie om tot een andere aanpak te komen. Alle partijen willen dat er wordt gewerkt aan een menswaardiger vervoer."