Volledig scherm
Vrijwilligers hangen ornamenten op aan de Leenderweg. © Kees Martens/fotomeulenhof

Voorzitter Ivo Baijens: Lichtjesroute Eindhoven wordt geen Glow

EINDHOVEN - De oudste herinnering van Ben Damen aan de Lichtjesroute dateert van toen hij drie jaar was. Hij woonde aan het Hendrik de Keyzerplein in Eindhoven en kan het gevoel van betovering nog oproepen. Niet veel later zei hij: Ik wil ook helpen bij de Lichtjesroute.

Op zijn vijftiende was het zover. Nu, zeven jaar later, is hij een vaste kracht. Deze week hielp hij met Jan Ogier bij het ophangen van de armaturen met zeepaardjes en zeehonden op de Leenderweg. "Ik heb twee linkerhanden, maar sjouwen en tillen kan ik wel. Bovendien staat de organisatie open voor mijn ideeën voor vernieuwing."

Verjonging
Voorzitter Ivo Baijens is blij met vrijwilligers zoals Damen. "Met de vergrijzing valt het nog wel mee bij ons, wat we vooral merken is dat jonge mensen veel mogelijkheden zien om de route aantrekkelijk te houden. Denk aan wisselende kleuren en beweging in het beeld, door heel snel te schakelen. Zo hebben we nu een vuurspuwende draak, met bewegende vlammen."

Dat is mogelijk bij de Lichtjesroute, nu alle gloeilampen op de 600 ornamenten en inmiddels 60 grote projecten zijn vervangen door ledlampen. "Maar we worden geen Glow 2.0", bezweert Baijens. "Dus geen projecties bijvoorbeeld, het lampje blijft ons uitgangspunt."

De Lichtjesroute zal van 18 september tot en met 9 oktober branden tussen 19.00 en 22.30 uur. Op vrijdagen en zaterdagen tot 23.30 uur.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.