Volledig scherm
© Ronald Otter

Voorzitter RvC: 'Niets mis met beloning directeur Eindhoven Airport'

EINDHOVEN - Makkelijk scoren voor de bühne. Peter Swinkels, voorzitter van de raad van commissarissen van Eindhoven Airport, windt er geen doekjes om.

"Dit is wel heel gemakkelijk", zegt de oud-topman van Bavaria over de roep in de Eindhovense politiek om een veel lager salaris voor algemeen directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport.

Meijs verdient jaarlijks 296.000 euro, ver boven de Balkenendenorm van 179.000 euro. GroenLinks stelde dat salaris dinsdagavond in de Eindhovense gemeenteraad aan de kaak. Fractievoorzitter Rik Thijs vindt dat dit inkomen omlaag moet, en het Eindhovense college van B en W is het daar mee eens.

Probleem: wettelijk heeft GroenLinks geen poot om op te staan. De Wet normering topinkomens (Wnt) geldt wel voor ambtenaren en de semi-publieke sector. Maar niet voor staatsdeelnemingen als Eindhoven Airport, waarin Eindhoven 24,5% van de aandelen heeft.

'Passende beloning'
"We zijn gewoon een commerciële organisatie in een zeer competitieve markt", reageert Swinkels desgevraagd. "Daar hoort een bijpassende beloning bij, afgestemd op de salarisverhoudingen binnen het bedrijf dat onze grootaandeelhouder is, Schiphol."

Ook Swinkels heeft zich in het verleden afgezet tegen de ongebreidelde bonussen- en optiescultuur. "Daarin zij we toen doorgeslagen, dat meen ik echt. Het is goed dat daar paal en perk aan is gesteld. Maar we moeten oppassen dat we nu niet naar de andere kant doorslaan, en dat we niets meer goed vinden. Dat zou bijzonder negatieve effecten hebben op onze economie. Er is niets buitensporigs aan deze beloning."

Meijs zelf wil niet reageren.