Volledig scherm
© Bert Jansen

Vrijspraak voor verdachte in zaak Medoclaan in Eindhoven

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft een van de vijf verdachte betrokkenen van een geruchtmakende schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven, woensdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Vier andere verdachten kregen celstraffen variërend van drie tot zeven jaar.

Op 4 oktober 2014 bezochten drie verdachten met enkele maten het huis van twee andere aangeklaagden, om daar een zaak uit te praten waarvan de finesses niet duidelijk zijn. Vast staat dat de drie 'bezoekers' lid zijn van Motorclub No Surrender, en dat een van de 'gastheren' banden heeft met motorclub Satudarah. Er zou een onderling conflict tussen de verdachten zijn gerezen over niet betaalde of niet geleverde drugs.

Schietpartij
Hoe dan ook, het bezoek ontaardde in een schietpartij, waarbij wonder boven wonder geen doden vielen. Verdachte Jori van Z. (26) - die dag een bezoeker op de Medoclaan - werd vrijgesproken omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij een van de mannen is die op de camerabeelden van het incident zijn te zien. De twee andere bezoekers, Bas ter W. (40) en David M. (25), kregen respectievelijk vier en 3,5 jaar. De officier van justitie had tegen alle drie de bezoekers acht jaar geëist.

Overval
De 'gastheren' William D. (43) en Michel G (36) kregen drie jaar en zeven jaar. De drie jaar voor William D. hadden niets te maken met de schietpartij, want hij had niet geschoten die dag. De straf die hem is opgelegd vloeit voort uit een overval van 1 augustus 2014 in Tilburg, die nog 'open stond.' Voor diezelfde overval werd ook Michel G. veroordeeld. Omdat hij in de Medoclaan wel had geschoten, kwam zijn totaal op zeven jaar. Tegen G. had de officier negen jaar geëist, en tegen D. vier jaar.