Volledig scherm
John Jorritsma. © Kees Martens/fotomeulenhof

Warm welkom voor John Jorritsma in Eindhoven

EINDHOVEN - Met een glas jus d'orange staat hij het tijdens de nazit van de gemeenteraadsvergadering goedkeurend aan te kijken. Nederland kent Gerrit Brakx natuurlijk als oud-minister van Landbouw. Maar in Eindhoven zien ze hem vooral als de man die van 2007 tot 2008 waarnemend burgemeester was van de stad.

Vorige week dinsdag was hij er bij, toen de gemeenteraad op het stadhuis Rob van Gijzel uitzwaaide. En deze dinsdagavond is Brakx er ook bij als John Jorritsma tot opvolger van Van Gijzel wordt geïnstalleerd.

Grijs
"Mooi om te zien", beaamt hij. "Maar mooi ook om te horen hoe de stad sinds mijn vertrek zich zo sterk ontwikkeld heeft."

Drieëntachtig is Brakx inmiddels - "Ik doe het sinds mijn tachtigste rustig aan" - en daarmee is hij een éminence grise onder de paar honderd bezoekers van deze bijzonder raadsvergadering.

Hoewel: grijs is de kleur die overheerst bij de aanwezigen: is het niet qua haarkleur dan toch wel als het gaat om de kleur van de pakken van de mannen: die zijn er kennelijk in vijftig verschillende tinten. De knalrode jurk van de Helmondse burgemeester Elly Blanksma springt ook behoorlijk in het oog.

Vooral politici
Zijn het alleen maar politici die Jorritsma verwelkomen als nieuwe burgervader van Eindhoven? Die zijn wel veruit in de meerderheid, ja. De raadsleden en leden van de gemeenteraadscommissies. Burgemeesters en bestuurders van de 21 andere gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant, politici waar Jorritsma vanaf vandaag nauw mee zal moeten gaan samenwerken. Oud-wethouders van Eindhoven. Provinciebestuurders, een enkele Haagse politicus, de commissaris van de koning van Utrecht Willibrord van Beek, met een stevig verleden in de Brabantse politiek. De burgemeester van Breda, Paul Depla. Oud-burgemeester Rob van Gijzel zelf uiteraard, die aan die nieuwe titel nog erg moet wennen.

Allemaal mensen die elkaar goed kennen, vaak zelfs van haver tot gort omdat ze vanuit verschillende rollen en functies met elkaar samengewerkt hebben. En dan is er nog de F-side, zoals Jorritsma het zelf gekscherend noemt: de forse Friese delegatie, bestaand uit de gedeputeerden en de fractievoorzitters uit de Staten.

Bedrijfsleven
Maar er zijn ook nog anderen: de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven - Joritsma spreekt van de de captains of industry -, zoals VDL-grondlegger Wim van der Leegte. De top van de politie en van legerbasis Oirschot. De bestuurders en directeuren uit het maatschappelijke en het culturele leven, uit het verenigingsleven. Net als vorige week trouwens, bij de afscheidsborrel van Van Gijzel. Wat een van de Eindhovens wethouders doet verzuchten dat het tijd is om maar weer eens aan het werk te gaan. "Al dat afscheid nemen."