Volledig scherm
Waterschade op een akker in Lage Mierde © Bert Jansen

Waterschap: Klimaatverandering zet bestaande regels onder druk

LAGE MIERDE - De huidige regels en wetgeving zijn wellicht niet meer van deze tijd. Tot die conclusie komen Lex Huijbers, loco watergraaf van Waterschap De Dommel en en Wil Meulenbroeks, boer en binnen landbouworganisatie ZLTO verantwoordelijk voor het waterbeheer.

Ze kijken op een ondergelopen akker in Lage Mierde terug op een veranderend klimaat en twee weken met hevige regenval in de regio. "Wellicht moeten we in Den Haag aan de bel trekken", meent de waterschapsbestuur terwijl hij tot de enkels in de blub staat.

Modder
Terwijl in de rivier de Reusel het water voort raast, trekt Huijbers zijn laarzen aan. De modder krult zich om zijn voeten zodra hij de akker in Lage Mierde betreedt. "Tjee, dit is erg", zo klinkt het. Een goede week geleden staken hier de maïsplantjes net de koppen boven de grond. "Na de buien van de afgelopen dagen is dit al wat er rest." Wil Meulenbroeks, zelf melkveehouder in de regio, wijst naar het vergeelde veld. Het waterschap gooit het op overmacht. "Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt." Boer Meulendijks denkt daar een tikkie anders over. "Hoe kan het zijn dat een dag na de stortregens er plotseling overal gemaaid werd? Toen was het leed al geleden. De Reusel trad buiten zijn oevers en ook bij de Raamsloop ging het mis."

Regels
Huijbers snapt de emotie, maar pareert met de opmerking dat het waterschap volgens de regels gewerkt heeft. "We mogen volgens de flora- en faunawet nu eenmaal niet eerder maaien dan 1 juni. Ons valt wat dat betreft niets te verwijten." De loco-watergraaf denkt dan ook niet dat veel boeren hun claim bij het waterschap gehonoreerd zien

Maaibeleid
Huijbers beseft wel dat de geldende regels in deze tijd wellicht niet meer houdbaar zijn. "We moeten de problemen waar we nu tegenaan lopen goed bestuderen. En ja, het is raar dat wetgeving over natuur wordt opgehangen aan een datum. Planten en dieren laten zich niet leiden door een dag." Dat betekent volgens hem dat het maaibeleid wellicht ook op de schop moet. Maar Huijbers weet ook dat aanpassing van een wet niet zomaar kan. "Dan moet er door diverse partijen een krachtig geluid afgegeven worden."

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant