Volledig scherm
Wateroverlast in de Rijpelberg in Helmond. © Johnny Rademakers

Waterschappen Brabant: Belastingvoordeel voor mensen die tegels uit tuin halen

EINDHOVEN - Als het aan Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas ligt, moeten mensen die de stoeptegels uit hun tuin halen in aanmerking komen voor een belastingvoordeel. 'Nu het klimaat verandert, is alle hulp welkom.' Als we in de toekomst ook op de hoge zandgronden van Zuidoost-Brabant droge voeten willen houden, is er werk aan de winkel.

Dat vinden Peter Glas, watergraaf van waterschap De Dommel en zijn collega Lambert Verheijen van Aa en Maas. Zij reageren op het aanvalsplan tegen overlast door hoosbuien dat minister Schulz op Prinsjesdag presenteerde.

Monsterklus
De bewindsvrouw wil dat er over een jaar een plan ligt dat verder gaat dan de strijd tegen de zee of veilige rivierdijken. Een monsterklus waaraan volgens experts een prijskaartje van vele honderden miljoenen euro's hangt.

Volgens de laatste rekenmodellen van het KNMI is het weer dat eerder voor 2050 voorspeld werd, nu al actueel. Wachten is geen optie meer. Verheijen heeft er een duidelijke mening over. "Ik vind dat er een ander belastingregime moet komen waarin mensen die meehelpen beloond worden. Pas dán halen mensen de stoeptegels uit hun tuin." Overigens gaat het volgens Verheijen niet alleen om natte periodes. Ook de droogte wordt in de toekomst een probleem. "We krijgen te maken met extremiteiten", legt hij uit.

Leren

Ook Peter Glas wil leren van de stappen die al gezet zijn. "Na de hoosbuien in juni, ga je toch kijken of genomen maatregelen uit het verleden op een dag als vandaag nog werken." Als voorbeeld noemt hij de her-meandering van diverse riviertjes en beken. "Als blijkt dat de aanpassingen het water bij noodweer niet snel genoeg afgevoerd krijgen, moet je kijken of het anders kan. Dat betekent overigens niet dat alle sloten weer recht worden."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement