Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Wederopbouwboer wordt door de toekomst ingehaald

SINT-OEDENRODE - Na de bevrijding herrees Nederland uit haar as. Ook op het platteland kwamen boeren de vernielingen te boven. Met hun wederopbouwboerderijen plaveiden ze de weg naar de toekomst. Maar nu haalt de tijd ze in. Wie goed oplet, kan het zien. Veel boerderijen in de regio lijken op elkaar. Als een moderne vinex-wijk. Maar dan anders.

Dezelfde rode dakpannen, lange gevels, grote voortuinen en naast de voordeur een ingemetselde gevelsteen. Daarop staat een uit het vuur springende leeuw. Het dier wordt gelardeerd met een jaartal, meestal van net na de oorlog. Het zijn kenmerken van een 'wederopbouwboerderij' en er staan er tientallen van.

Stallen
Maar deze typische bouwwerken dreigen te verdwijnen. Het moderne boerenbedrijf moet voldoen aan andere wensen en eisen. Agrariërs moeten met hun tijd mee. Bovendien zijn de huizen met hun stallen gewild bij nieuwkomers. Zij maken er riante woonboerderijen van.

Tijd voor actie vindt Stichting de Brabantse Boerderij. En dus ging een oproep naar boerderijeigenaren in de dorpen rondom De Scheeken (de driehoek Liempde, Boskant en Best, red.) om de erven met de boerderijen van toen terug te laten keren en open te stellen voor het publiek.

Verwoest
Vijf jaar oorlog had niet alleen in de steden een grote impact. In Nederland werden meer dan 8.000 boerderijen verwoest. Een groot aantal daarvan stond in Zuidoost-Brabant. Maar er kwam hulp. Al aan het begin van de oorlog werd er door de Rijksoverheid het Bureau Wederopbouw Boerderijen (BWB) opgericht. De BWB was belast met een snel herstel van de voedselvoorziening en dus de landbouwproductie.

Na de oorlog met in het westen de Hongerwinter, klonk het 'nooit meer honger'. De boerderijen die herbouwd werden moesten anders worden, moderner en efficiënter. Om de gebouwen niet te laten vloeken met het bestaande landschap werd gekozen voor een 'streekeigen benadering met bekende traditionele kenmerken'. Maar de vorm werd beperkt door de Delftse School, een bekende architectenstroming uit die tijd. Dat betekende: langgevelboerderijen uit sobere bakstenen maar met oog voor details, metalen vensters en het strooien dak maakte plaats voor rood-oranje dakpannen.

Erf
Ook het erf werd onder handen genomen. Er kwam stromend water op de boerderij en de meesten kregen een inpandig toilet. De waterput en het 'kakhuis' raakten hiermee buiten gebruik. Naarmate de wederopbouw meer gestalte kreeg, maakte het gemengde bedrijf plaats voor gespecialiseerde ondernemingen tot de intensieve landbouw van vandaag de dag..

Maar terugbrengen naar hoe het was is nog niet zo eenvoudig. Want hoe ziet dat authentieke erf eruit? Wie het antwoord heeft, mag zich melden bij de stichting.

Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof