Volledig scherm
SensUs team TU Eindhoven met biosensor en app voor opsporing van nierfalen

Wedstrijd uit Eindhoven moet ontwikkeling biosensoren wereldwijd stimuleren

EINDHOVEN - In navolging van studentenwedstrijden als de Robocup en Solar-Challenge bedacht TU/e-hoogleraar Menno Prins een internationale competitie voor het ontwikkelen van biosensoren.

Om robotica te stimuleren is de Robocup gestart. De Solar-Challenge werd in het leven geroepen om het gebruik van zonne-energie in de automotivesector te stimuleren. Inmiddels willen teams uit heel de wereld aan de wedstrijden meedoen die door het grote publiek op de voet worden gevolgd.

Ontwikkeling van biosensoren
Dus er valt veel te zeggen voor het initiatief van Menno Prins, TU/e-hoogleraar moleculaire biosensoren, om met studentencompetitie SensUs de ontwikkeling van biosensoren te stimuleren. "Een biosensor is een kein instrumentje waarmee je eenvoudig en snel stoffen kunt detecteren in bijvoorbeeld bloed of urine. Bekende voorbeelden zijn glucosemeters voor diabetespatiënten en zwangerschapstesten", legt Prins uit. "Biosensoren worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Zorgverleners krijgen hiermee snel informatie in handen waarmee ze in acute situaties direct behandelkeuzes kunnen maken. En het maakt het 'zelfzorg' van patiënten mogelijk."

Elk jaar een ander molecuul
De wedstrijd richt zich elk jaar op een ander molecuul. Prins: "Dit jaar moeten de biosensoren creatinine meten. Creatine is een indicator voor het functioneren van de nier. Een hoge concentratie in het bloed kan duiden op nierschade. Met een biosensor als handzame test wordt het laagdrempeliger voor patiënten om thuis of bij de huisarts hun nierfunctie te controleren. Op die manier kan nierfalen in een vroeger stadium worden opgespoord."

Aan de eerste editie, die fungeert als pilot, doen vijf Europese universiteiten mee, waaronder het team van TU/e. De studenten hebben in de afgelopen acht maanden, onder begeleiding van onderzoekers, een nieuwe biosensor ontwikkeld. Het Eindhovense studententeam T.E.S .T. richt zich op een biosensor die aan een mobiele telefoon gekoppeld kan worden. Nierpatiënten zouden in de toekomst hiermee thuis met een app en één druppel bloed de werking van hun nieren kunnen monitoren. Met hun idee won het team eerder al prijzen bij zowel de TU/e Contest als de BrainsAward 2016.

Wereldwijd
"De bedoeling is dat de wedstrijd wordt uitgerold over meerdere continenten. Volgend jaar richt de wedstrijd zich op de molecuul BNP, een stof waarmee je hartfalen detecteert", zegt Prins. "Daarvoor hebben zich al tien teams opgegeven uit onder andere Egypte en de Verenigde Staten."

Het is de bedoeling dat de prototypes van de studenten tot innovaties zullen leiden. "Het feit dat ook patiëntenorganisaties en grote bedrijven betrokken zijn bij SensUs vergroot de kans dat veelbelovende nieuwe oplossingen ook daadwerkelijk in de maatschappij gebruikt kunnen worden."

Zaterdag 10 september worden in een evenement met lezingen en demonstraties de winnaars gekozen. Er zijn prijzen voor de werking van de sensor, creativiteit, toepassingsgerichtheid en inspiratie van het publiek. Voor die laatste prijs wordt tijdens het evenement gestemd door het aanwezige publiek. Het programma start om 12.00 uur in het Auditorium van de TU/e en is open voor iedereen.