Volledig scherm

Weekend van de Wetenschap: zwemmen met een vork, niet met een lepel

EINDHOVEN - Alles halen ze uit de kast om ons sneller te laten zwemmen. Veel trainen blijft het uitgangspunt om harder te gaan, maar de manier waarop is sterk aan verandering onderhevig. Dat zagen de bezoekers zaterdag met eigen ogen bij het Innosportlab De Tongelreep. Wetenschappers vertelden daar over de meest recente onderzoeksresultaten. Het maakte deel uit van het Weekend van de Wetenschap, waar verschillende instanties in Eindhoven aan meededen.

Open dag
Het Weekend van de Wetenschap is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Talloze instanties zetten hun deuren tijdens het weekend open voor bezoekers. Zo werd bij de Ontdekfabriek een waterraketwedstrijd gehouden en bij de TU/e werd de tentoonstelling Imaginary - wiskunde in sprankelende beelden - geopend. Bij het Philips Museum en DIFFER (energieonderzoek, red.) was het open dag.

Innosportlab
De plek waar de Olympisch zwemkampioenen worden gekweekt, trok zo'n dertig belangstellenden. In het Innosportlab De Tongelreep kregen ze een inkijkje in de manier hoe de komende tijd wordt geprobeerd om de talenten te scouten en hoe deze nog beter gemaakt kunnen worden. De moderne wetenschap speelt hierin een steeds nadrukkelijkere rol. Zo presenteerde Josje van Houwelingen de voorlopige resultaten van haar onderzoek in de stromingsleer. "Tijdens de zwemles krijgen kinderen geleerd dat ze hun handen moeten gebruiken als lepels. Om zo het water 'weg te scheppen'. Het blijkt echter veel effectiever als de vingers iets worden gespreid, ongeveer een halve vingerbreedte. Dus niet zwemmen met lepels, maar met vorken."

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm