Volledig scherm
© Bert Jansen

Weer speculaties over voortgang EUV en ASML

VELDHOVEN - Opnieuw is ASML in de financiële wereld onderwerp van speculaties over de voortgang van EUV. Donderdag is gebleken dat Samsung de helft van zijn aandelenpakket in ASML van de hand gaat doen.

Het gaat om ongeveer 6,3 miljoen stuks aandelen ter waarde van ruim zeshonderd miljoen euro. Dat de Zuid-Koreaanse multinational zijn belang stevig afbouwt, betekent 'helemaal niets' voor ASML, benadrukt een woordvoerder desgevraagd. "Het aandelenpakket staat compleet los van wat wij op het vlak van onderzoek en ontwikkeling samen doen. Onze samenwerking is inniger dan ooit."

Zonder in te gaan op details heeft ook Samsung zelf aan persbureau Reuters laten weten dat de maatregel 'geen invloed heeft op de strategische samenwerking met ASML'. De koers van het aandeel ASML opende donderdag op de beurs echter met een verlies van twee procent.

De zegsman van ASML zegt 'geen idee' te hebben waarom Samsung zijn belang in het Veldhovense concern afbouwt. Begin 2015 deed die andere aandeelhouder van de chipmachineproducent, TSMC uit Taiwan, hetzelfde. "De impact daarvan op onze relatie is nul", zegt de ASML-woordvoerder.

Lees vrijdag meer in het ED, of via de digitale krant.