Volledig scherm
© Bert Jansen

Weer verdachten van Operatie Trefpunt voor rechter; laatste zitting aangehouden tot oktober

DEN BOSCH - De Bossche rechtbank ruimt ook dinsdag speciale tijd in voor de gevolgen van de grote politie-actie Trefpunt. Twee weken geleden zag de rechter al 21 verdachten tijdens een mammoetzitting. Maandag stonden al een deel van de 10 overige verdachten voor de rechter, dinsdag is de rest aan de beurt.

Op 4 april sloeg Justitie ongekend hard toe. Zo'n 1500 mensen waren betrokken bij een grootscheepse actie, omdat was gebleken dat een partycentrum in Best een trefpunt was voor handelaren en fabrikanten van harddrugs. Ruim 50 mensen zijn toen opgepakt.

Laatste zitting uitgesteld
De laatste zaak van twee dagen trefpuntzittingen was tegen drie Limburgers, maar die werd aangehouden tot oktober. Twee van de drie mogen dat in vrijheid afwachten, zo besloot de rechtbank.

De drie zouden te maken hebben met een flink lab dat is opgerold in Nuth. Hoofdverdachte Patrick R. zou er twintig kilo grondstof hebben liggen, plus een onbekende hoeveelheid harddrugs. Twee andere mannen, Koen W en Jeffrey H. waren meer de helpers, vooral ook omdat Patrick ernstig ziek is.

Dat laatste leverde de verdachten nog een voordeeltje. Het OM had hen verboden bezit van zware medicijnen aangerekend zoals oxazepam, maar deze kwamen uit de apotheek en waren voor Patrick.

Ondanks de ziekte moet Patrick wel in voorarrest blijven. Het voorarrest van de twee anderen, die onder andere voor 23.000 euro auto’s hadden gehuurd, is geschorst.

Zes maanden cel voor levensgevaarlijk geknoei met stroom
Hoewel het hele huis was ingericht als hennepkwekerij waren het niet de planten die het OM boos maakten, maar het levensgevaarlijke geknoei met de stroom. Dat moet zes maanden cel kosten.

Het was de meest opmerkelijke vangst tijdens de grote trefpunt-actiedag: een huis aan de Eindhovense Appelbloesemstraat was van boven tot onder ingericht voor hennepteelt. Vijf kamers, waarvan er vier al een jaar in bedrijf waren, zo bekende Erwin L. (47) die dag.

Veel meer heeft hij niet gezegd, want twee weken na de actiedag schreef hij zich uit uit de gemeente en verdween met de noorderzon. Hij was ook niet verschenen op de zitting en zijn advocaat was niet gemachtigd dus zat er ook voor spek en bonen. Officier M. Smits had niet veel woorden nodig. Er stonden 440 planten, de man moet in dat jaar 120.000 euro hebben verdiend en dat geld wil ze terug. Endinet doet daar nog een vijftien mille aan gestolen stroom bovenop.

Wat de officier naar een celstraf deed grijpen was de levensgevaarlijke manier waarop de man met de stroom had geknoeid. Bij de actiedag werd het huis een tikkende tijdbom genoemd. Niet overdreven: de hoofdzekering was aan het smelten en er waren sporen van een eerdere brand. Daarom vroeg ze zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.

Werkstraf gevraagd voor kleine trefpuntvis
Een bescheiden vangst, zo noemt het OM de Eindhovenaar Henri B. Hij werd tijdens de grote politieactie Trefpunt in april opgepakt omdat hij twaalf hennepplanten in huis had. Die moeten hem 240 uur werkstraf kosten, vindt de officier.

De man werd gezien en gehoord in het Bestse bedrijf waar harddrughandelaren bijeen kwamen. Maar deze man kwam daar niet voor de handel, zei hij, een hoofdverdachte is een goede vriend en daar kon hij zijn hart uitstorten over zijn scheiding.

Die scheiding had hem ook in financiele problemen geholpen en even is er over harddrugshandel gesproken maar dat vond hij te gevaarlijk. Hij koos voor hennep en dan ook nog voor een erg veilige variant: met zelfverzorgende growboxen. Volgens zijn advocaat Carlo Oomes zijn ze door TNO getest en hoef je alleen maar een stekker in het stopcontact te doen.

De man wordt echter meer verweten. Bij hem thuis lag ook 15 gram cocaine, twee gevaarlijke cobra-vuurpijlen en ander kweekmateriaal als lampen, filters en afzuigers. Dat laatste wilde hij verkopen, grootschalig telen was echt niks voor hem. Die cocaine wel, maar het vuurwerk weer niet, dat had hij afgepakt van zijn zoon en hij was ze verder vergeten.

Officier M. Smits wist dat ze geen grote vis aan de haak had, maar nam het toch wat serieuzer dan de man. Hij had van alles bekend, maar ze geloofde niet dat hij pas eenmaal had geoogst. Volgens haar was hij toch twee jaar bezig geweest met zijn twaalf planten en daarom wil ze 6000 euro terug. Als straf eist ze 240 uur werk met drie maanden voorwaardelijke cel als stok achter de deur.