Volledig scherm
© Ronald Otter

Weer zelfdoding in Woenselse Poort

EINDHOVEN - Een 45-jarige vrouw die verbleef in de Woenselse Poort, onderdeel van de psychiatrische instelling GGzE in Eindhoven, heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd.

Het is de vierde zelfdoding dit jaar onder cliënten van deze afdeling, bevestigt bestuursvoorzitter Joep Verbugt van de GGzE. Hij spreekt van een 'menselijk drama' met een 'behoorlijke weerslag' op patiënten en personeel. "We laten dit onderzoeken op vragen als: hoe is dit gelopen, welke signalen waren er en is daar adequaat op gereageerd?", zegt Verbugt. De 45-jarige vrouw die vorige week zichzelf doodde, viel 'onder de regie en verantwoordelijkheid' van de Woenselse Poort.

Intensieve zorg
Deze afdeling levert intensieve zorg aan mensen die door hun gedrag grote problemen veroorzaken in de maatschappij of tijdens behandeling. De echtgenoot van de vrouw, die zelf ook als patiënt in de Woenselse Poort verblijft, wil aangifte doen tegen de GGzE wegens 'dood door schuld'. Zijn vrouw zou tegen hem hebben gezegd dat zij niet meer wilde leven. Dat heeft hij doorgegeven aan de leiding, maar daar is volgens de man niets mee gedaan.

Eind februari pleegden twee patiënten van de Woenselse Poort, een man en een vrouw, samen zelfmoord. Zij maakten daarbij gebruik van een wapen dat naar binnen is gesmokkeld. Het onderzoek naar deze dubbele zelfmoord en de wapensmokkel loopt nog. Over de vierde zelfdoding doet de GGzE geen mededelingen.