Volledig scherm
© Ronald Otter

Wennink: vertraging EUV was door gesteggel ASML met Cymer

VELDHOVEN – ASML heeft het aan de stok gehad over patenten met het in San Diego in Californië gevestigde Cymer, voordat dit bedrijf in 2012 voor 2 miljard euro door ASML werd overgenomen.

Dat zegt topman Peter Wennink van ASML in een interview dat zaterdag verschijnt in het Financieele Dagblad. Cymer ontwikkelde voor de Veldhovense chipmachinefabrikant de lichtbron voor extreem ultraviolet (EUV) licht, voor de nieuwste chiptechnologie van ASML. "We hebben lang gesteggeld over het intellectuele eigendom van hun lichtbron die volledig geïntegreerd is in onze machines. Uiteindelijk hebben we het bedrijf overgenomen en vanaf dat moment gestaag voortgang geboekt. Maar het was drie jaar te laat."

Met EUV-machines van ASML kunnen chipfabrikanten de verkleining van details op chips doorzetten. Ze dienen als opvolging van de huidige generatie machines die hun grens wat dat betreft hebben bereikt.

Volgens Wennink ging de ontwikkeling van de EUV technologie na de overname van Cymer gestaag verder. "We gaan nu richting het einde. We hebben nog tot het einde van het decennium en tegen die tijd is EUV klaar, dus het moet elkaar kunnen overlappen. Maar als het niet lukt hebben we wel een issue, want wat gaat de klant dan doen?"