Volledig scherm
© Thinkstock

Wens doen? Bekijk dan volgende week de sterrenregen

EINDHOVEN - Zoek je nog een idee voor een romantische date? Ligt die sterrenkijker te verstoffen? Of heb je nog een wens die in vervulling moet gaan? Zet je wekker en trek er dan volgende week op uit om de sterrenregen te bekijken. In de nacht van 11 op 12 augustus en waarschijnlijk ook 13 augustus kun je met het blote oog tientallen vallende sterren per uur zien. 

Als de omstandigheden perfect zijn, zijn er tijdens de piek zelfs honderd sterren te zien. Volgens sterrenkundigen wordt de Perseïdenzwerm dit jaar mogelijk nog extra spectaculair. 

Perseïdenzwerm
Officieel zijn het geen sterren, maar stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Elke zomer trekt de aarde door deze Perseïden-meteorenzwerm en rond 12 augustus bereikt het zijn hoogtepunt. "Dan komen de meteorieten, stof -en gruisdeeltjes door de dampkring en zien we de vallende 'sterren'", legt Herman Vissia, voorzitter van Sterrenwacht Tivoli uit Oudenbosch, uit. Samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) West-Brabant gaan ze volgend weekend de sterren tellen. Verwacht wordt dat er bij helder weer zo'n 85 per uur te zien zijn.

Maar of het daadwerkelijk helder weer wordt, is nog maar afwachten. Dat is nu moeilijk te voorspellen. En ook de maan speelt een rol in het geheel. "Volgende week is de maan voor 70 procent verlicht", zegt Vissia. "Rond 02.30 uur gaat hij onder. Dan is het donker genoeg om de meeste sterren te bekijken." Het wordt dan ook aangeraden om pas tussen 02.00 en 04.00 uur op pad te gaan. 

Waarnemingen
Om de sterrenregen goed waar te nemen, kun je het beste een donkere open plek opzoeken. Of je brengt een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Op vrijdag 12 augustus vanaf 21.00 uur is iedereen zonder afspraak welkom. Er is een filmpresentatie over meteoren en daarna kunnen de Perseïden, bij helder weer, waargenomen worden in het open veld.