Volledig scherm
De N279 (Wolfsputterbaan) ter hoogte van de Helmondse wijk Dierdonk. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Werkgroep Brouwberg: 'N279 is niet het probleem'

HELMOND - Een flink deel van de politiek en regionale ondernemers staart zich blind op verbreding van de N279. Terwijl de werkelijke knelpunten in het verkeer liggen bij de Beekse Brug in Beek en Donk, de Berenkuil in Eindhoven en de kronkelende weg door Geldrop. Om er maar een paar te noemen. "Over structurele oplossingen voor die knelpunten hoor je de regio nauwelijks."

Wido Jansen uit Helmond is kritisch. Op de dag dat de regio de zogeheten Bereikbaarheidsagenda presenteert breekt hij een lans voor nuchter onderzoek. "Gemert-Bakel, Laarbeek en tal van ondernemers roepen dat de N279 breder moet. Dat is vreemd. Uit cijfers blijkt dat die weg geen knelpunt vormt. Al jaren zit die weg voor het grootste deel ruim onder de 20.000 voertuigen per dag, terwijl de capaciteit globaal op 25.000 ligt."

Zwakke plek
Jansen baseert zich op tellingen door middel van camerabeelden, gedaan door de provincie. "Er staat nooit een file op de N279, die weg is geen zwakke plek in het wegennet. Om iets te noemen: de N272 tussen Beek en Donk en Gemert is veel drukker. Net als de N612 (Kanaaldijk tussen Helmond en Someren). Die zit al langer op 20.000 voertuigen. Daarover hoorde je iets niets over. Gelukkig is dat nu wel opgenomen in de Bereikbaarheidsagenda."

Werkgroep
Jansen is lid van de Werkgroep Brouwberg, een club kritische burgers uit oostelijk Helmond die zich eerder sterk roerde in discussies rond de Ruit om Eindhoven. "Ik pleit voor: kijk gezamenlijk waar de werkelijke knelpunten liggen, onderzoek die en kies voor goed onderbouwde oplossingen."

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.