Volledig scherm
© Thinkstock

Werkstraf geëist voor vuistslag tegen hoofd in snackbar op Stratumseind in Eindhoven

EINDHOVEN - Zondagochtend 8 februari 2014, om 4.15 uur. Zes vrienden stappen een snackbar op het Stratumseind binnen. Een van de andere klanten is dronken en brutaal tegen de vrouw achter de toonbank.

Na tussenkomst van een andere klant maakt hij zijn excuses, maar krijgt snel daarna een vuistslag tegen zijn hoofd. Gaat onderuit, eerst met zijn hoofd tegen de afvalbak en daarna tegen de betonnen vloer. Hij houdt er een schedelbreuk en hersenbloeding aan over. Tweeënhalf jaar later heeft hij nog steeds hoofdpijn en slikt medicijnen tegen epilepsie.

Verklaring
Maandag stond Thomas V. (26) uit Eindhoven, één van de zes vrienden, als verdachte voor de rechter. Hij was er bij, erkent hij, maar heeft niet geslagen. Rechtbankvoorzitter I. Boer en officier van justitie W. Kupers hadden veel vragen voor hem, waarop hij soms geïrriteerd liet weten dat hij bleef bij de verklaring die hij destijds bij de politie heeft afgelegd. Die verklaring bestaat wel uit twee delen.

Eerst had V. verklaard dat hij die nacht niet daar was, maar bij zijn vriendin. Nadat getuigen hadden verteld hem in de snackbar te hebben gezien, had hij gezegd dat hij voor het geweld naar buiten was gegaan 'om met anderen te babbelen'.

Getuigen
Advocaat Heuvelmans probeerde aan te tonen dat het aangevoerde bewijs, dat vooral stoelde op de getuigenverklaring van het echtpaar achter de toonbank, niet overtuigend was. De eerste keer dat de man door de politie gehoord was, was via de telefoon, zonder tolk.

Uiteindelijk eiste de officier 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk. "Ondanks het ernstig letsel. Ik houd rekening dat hij nog niet eerder voor geweld is veroordeeld en het tweeënhalf jaar heeft geduurd voor hij hier terechtstond."