Volledig scherm
© Bert Jansen

Werkstraf voor vrouw uit Oirschot na veroorzaken dodelijk ongeluk

DEN BOSCH/BEST - Geen halfjaar cel, maar wel de maximale werkstraf van 240 uur legde de rechtbank op aan de Oirschotse Janneke van D. Zij veroorzaakte september vorig jaar net onder Best een dodelijk ongeluk. Daarbij kwam een 20-jarige man om het leven.

Op de Eindhovenseweg-Zuid mag een auto maximaal 30 km/uur, de vrouw reed meer dan het dubbele. De rechtbank vond celstraf net een brug te ver, maar wel is de vrouw twee jaar haar rijbewijs kwijt.

Jeugdige leeftijd
Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank onder meer rekening met de jeugdige leeftijd van de vrouw en met het gegeven dat ze nog dagelijks last heeft van de impact van het ongeval.

De nabestaanden verwijten de vrouw dat ze geen contact met hen heeft opgenomen en ogenschijnlijk is doorgegaan met haar leven. Volgens de vrouw heeft de politie haar afgeraden contact op te nemen, maar staat zij daarvoor nog altijd open. De rechtbank kon niet beoordelen of, en zo ja wanneer het voor de vrouw duidelijk geweest zou moeten zijn dat contact inmiddels wel op prijs werd gesteld. Dat de vrouw geen contact heeft opgenomen met de nabestaanden woog de rechtbank dan ook niet mee bij het bepalen van de straf.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
In vergelijkbare zaken wordt alleen in uitzonderlijke omstandigheden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank oordeelt dat die omstandigheden niet door de officier van justitie zijn aangevoerd.