Volledig scherm
© Thinkstock

Wie illegaal bomen kapt heeft goede kans ermee weg te komen in Eindhoven

EINDHOVEN - Wie nu illegaal bomen kapt in de gemeente Eindhoven, hoeft niet bang te zijn dat hij bestraft wordt. Dat is de strekking van een brandbrief die het Centraal Milieu Overleg (CMO) aan het college stuurt.

De brief staat dinsdagavond op de agenda van de raad. Het CMO maakt zich 'ernstige zorgen' over de bescherming van bomen en groen in de stad. 'We hebben begrepen dat de gemeentelijke inzet voor toezicht onder druk staat, maar dat de (juridische) opvolging van dat toezicht zelfs geheel achterwege blijft."

Bomencompensatiefonds
Wie illegaal bomen kapt in Eindhoven wordt gestraft, wie volgens de regels bomen kapt moet deze kap compenseren, bijvoorbeeld door nieuwe bomen te planten. Of door geld te storten in een bomencompensatiefonds. Tot zover de regels, door de raad begin vorig jaar vastgelegd in de Verordening Bomen.

Handhaving
Maar het ontbreekt aan handhaving van die regels, zo schrijft voorzitter Ronald Rijnen van het CMO in zijn brief aan B en W. In het CMO werken ambtenaren samen met een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, verenigd onder de naam Trefpunt Groen Eindhoven. Volgens het CMO gaat het college binnenkort nadere regels vaststellen voor de verordening. Het CMO schrijft het college dat dit alleen zin heeft, als ze ook gehandhaafd worden. 'Daarom dringt het CMO er bij uw college op aan om de handhaving van de Verordening Bomen en de nadere regels de nodige prioriteit te geven in het gemeentelijk Toezicht en Handhavingsplan voor de komende jaren."